Het laatste afscheid

Het is niet het leukste om te doen. Maar het laatste afscheid van iemand, moet wel een afscheid worden naar de wensen van de overleden persoon. In deze hectische tijd is het natuurlijk al lastig om alles goed overzichtelijk te houden. Maar gelukkig heb je altijd een uitvaartverzorger die je hierbij kan helpen. Je staat er nooit alleen voor. Een uitvaart amsterdam of rotterdam of waar dan ook. Er is altijd wel een uitvaartverzorger in de buurt die je te hulp schiet. Helemaal in deze moeilijke tijd. 

Checklist: een uitvaart regelen

Wat moet je allemaal regelen bij een uitvaart? Er komt ontzettend veel op je af. Wilde je dierbare een begrafenis of crematie? Is er een adressenlijst? Hoe regel je de financiële kant van de uitvaart? Deze checklist geeft een overzicht in de zaken die geregeld moeten worden en geeft je houvast in deze moeilijke tijd.

1. Direct regelen bij een overlijden

Na het overlijden van je dierbare probeer je zo snel mogelijk de volgende stappen te zetten:

  1. Informeer jouw huisarts (of behandelend arts bij overlijden in het ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis).
  2. Breng je naasten op de hoogte.

 

2. Administratieve zaken die je al kunt uitzoeken

Naast de uitvaart zijn er ook nog andere administratieve zaken te regelen. Denk aan het volgende administratieve regelwerk:

  • Melden van overlijden bij de gemeente waarin je dierbare is overleden en bank(en) en verzekeraars
  • Uitzoeken of je dierbare een uitvaartverzekering had afgesloten 
  • Abonnementen en lidmaatschappen opzeggen
  • Kostenafhandeling regelen van de uitvaart

 

3. Bel de uitvaartverzorger

Samen met een uitvaartverzorger kan je de uitvaart met zorg vormgeven. Zodat je afscheid kunt nemen op een manier die bij je dierbare past. 

4. De wensen van de overledene

Als jij de uitvaart regelt, wil je natuurlijk graag weten wat de wensen waren van je dierbare. Daarom bieden wij hulp bij het noteren van uitvaartwensen. Dit kan bijvoorbeeld met een wensenboekje of tijdens een gesprek met een uitvaartspecialist.

5. Opbaring en laatste verzorging

Voor nabestaanden is de periode tussen het overlijden en de uitvaart een belangrijke tijd, waarin je voor het laatst dichtbij je dierbare kunnen zijn. Zo kun je bij de laatste verzorging en het opbaren van je dierbare bijvoorbeeld aanwezig zijn en met zorg en liefde je dierbare aankleden en wassen. Alleen al het aanwezig zijn kan troost bieden. Het is vaak een belangrijke stap in de rouwverwerking.

6. Begraven of cremeren

Regel je de uitvaart van je dierbare, dan is een van de eerste keuzes die aan bod komen: begraven of cremeren? Waar vroeger de meeste Nederlanders zich lieten begraven, geeft meer dan 65% nu aan voor cremeren te kiezen. Als je dierbare geen keuze voor één van beide kenbaar heeft gemaakt, is het dus aan jou en eventueel andere nabestaanden om de keuze te maken. We kunnen ons voorstellen dat dit lastig is, daarom helpen we je hier graag bij.